Project Speelvogel, een initiatief van Plan België en Speelgoedmuseum Mechelen

Spel en spelen zijn, zowel bij ons als voor kinderen in minder ontwikkelde landen, niet altijd even vanzelfsprekend. Voor honderdduizenden kinderen uit Afrika, Azië en Latijns-Amerika is spelplezier ook anno 2015 nog altijd een ongekende luxe. Dat is het fundament voor Project Speelvogel, een gezamenlijk initiatief van Speelgoedmuseum Mechelen en Plan België rond het wereldwijde recht op spel.

Plan België

Plan België is een ngo voor ontwikkelingssamenwerking. Doelstelling: de leefomstandigheden van kinderen en hun gemeenschap structureel verbeteren in de armste landen van Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Dat doet Plan via een specifieke aanpak: gezinnen en gemeenschappen concrete oplossingen en mogelijkheden aanreiken, zodat alle kinderen in de gemeenschap een betere toekomst tegemoet gaan. Op die manier maakt de organisatie het verschil voor tienduizenden kinderen, onder meer via kwaliteitsvol onderwijs, betere gezondheidszorg en bescherming tegen misbruik of geweld.

In België informeert en sensibiliseert Plan België het grote publiek, via campagnes naar het grote publiek, bijvoorbeeld over onderwijs voor meisjes of kindhuwelijken. Tenslotte plaatst de organisatie kinderrechten hoog op de agenda van scholen en politici. Meer info via www.planbelgie.be.

Speelgoedmuseum Mechelen

Het Speelgoedmuseum in Mechelen herbergt een unieke collectie oud en hedendaags speelgoed. Je ontdekt er de fascinerende wereld van het speelgoed, met poppen, gezelschapsspellen, treinen, knuffeldieren, constructiespeelgoed en nog veel meer. Elk stuk speelgoed is een spiegel van de grote wereld. In het Speelgoedmuseum ga je bijvoorbeeld op stap in ‘De Kinderspelen’, een schilderij van Pieter Bruegel. Of breng speelgoed interactief tot leven, met slechts één druk op de knop. Bereid je voor op een nostalgische trip naar je kindertijd! Meer info via www.speelgoedmuseum.be.

 

Project Speelvogel is een project rond ontwikkelingseducatie, met steun van de Vlaamse overheid. De Vlaamse overheid wil een rol spelen bij het stimuleren en ondersteunen van een draagvlak voor internationale samenwerking in Vlaanderen. Speciale dank aan het Departement Internationaal Vlaanderen, afdeling Mondiale Uitdagingen.